Pravila igre
Pon-Pet 15h - 00h / Sub-Ned 12h - 00h
065.388.88.88

Pravila igre

OSNOVNA PRAVILA BOWLINGA-A

Kuglanje u igri sa deset čunjeva je takmičarski sport u kome igrač pokušava da obori što veći broj od mogućih deset čunjeva bacanjem kugle u okviru terena koji se naziva „staza”. Svaka partija se sastoji od deset rundi. U svakoj rundi igrač ima dve prilike da obori sve čunjeve kuglom (izuzetno u poslednjoj rundi mogu biti tri bacanja). Ako iz prvog bacanja igrač uspe da obori sve čunjeve runda je završena i to se naziva „strike“. U slučaju da je neki od čunjeva preostao, oboreni se sklanjaju i broje a igrač pokušava drugim bacanjem da „počisti“ stazu. Predvidjeni su i bonusi za kompletno obaranje čunjeva. Ukoliko više igrača učestvuje u jednoj partiji oni će na stazi naizmenično bacati kuglu dok svaki od njih ne završi aktuelnu rundu.

Čunjevi se, uz pomoć mašine, redjaju u četiri reda tako da oblikom formiraju trougao. U prvom redu je jedan čunj, u drugom dva, trećem tri i četvrtom četiri. Čunj u prvom redu označen je kao broj jedan a poslednji desni kao broj deset. Ovakvo numerisanje olakšava komunikaciju igračima kada računaju koji su čunjevi ostali da stoje. Razmak izmedju čunjeva iznosi 30 cm i samo u potpunosti oboren čunj se računa u ostvarene poene, dakle situacija u kojoj kugla zarotira čunj ali ovaj ne padne ne donosi poene.

PRAVILA PONAŠANJA - BOWLING BONTON

 • Nemojte izlaziti na stazu ako je drugi igrač sa Vaše leve ili desne strane već na stazi.
 • Ako ste pošli na stazu u istom trenutku sa drugim igračem, prednost ima onaj koji dolazi sa desne strane.
 • Nemojte uzimati kuglu ako drugi igrač stoji na stazi pored Vas i koncentriše se.
 • Ako je Vaš red za bacanje, pobrinite se da budete spremni za isto, da Vas ne bi igra i drugi igrači čekali.
 • Kada je Vaša kugla u drugom bacanju došla u kontakt sa keglama, vratite se direktno u prostor za igru da biste omogućili drugom igraču izlaz na stazu.
 • Budite uvek u svom prostoru za igru.

JOŠ NEKA PRAVILA BOWLING-A

 • Za vreme i posle bacanja kugle ne sme se preći prestupna linija.
 • Ako posle bacanja kugle pin ostane da leži u kanalu (sa leve ili desne strane staze) i nije sklonjen automatskom pinmašinom, mora se ručno skloniti iz kanala pre sledećeg bacanja kugle.
 • Kegla koju, eventualno, sruši pinmašina ne broji se kao srušena kuglom i igrač je mora ručno postaviti, vratiti, na svoje mesto.
 • Kegle koje su srušene kuglom koja se vratila na stazu iz kanala (sa leve ili desne strane staze) ne zbrajamo u postignuti rezultat. Ako se to dogodilo prilikom prvog bacanja kugle, svih 10 kegli se ponovo postavlja na mesto i pristupa se drugom bacanju kugle. Prvo bacanje se, u tom slučaju, beleži kao greška "F" (fault).
 • Za prvo bacanje (prvi worp) kugle svih 10 kegli moraju biti tačno na svojim pozicijama. Ako se nakon bacanja kugle konstatuje da jedna ili više kegli ne stoje na svom mestu onda se to bacanje proglašava nevažećim i mora se ponoviti.

CILJ BOWLING IGRE

Cilj igre je jednostavan: napraviti što veći broj poena bacajući bowling kuglu po stazi i gadjajući 10 kegli koje se nalaze na njenom kraju. Najbolje je to postići jednim bacanjem (jedan worp), ali kuglu je moguće bacati i drugi put da bi se porušile sve kegle. Kegle koje ostanu uspravno, posle bacanja, ponovo se postavljaju na istu poziciju automatskom pinmašinom koja prethodno sa staze počisti srušene kegle. Ista mašina preko transportne trake vraća kuglu igračima u prostor za igru.

Staza za igranje

 

Teren na kome se igrači kuglaju je pravolinijski i ravan a poznat je po nazivu „staza“. Svaka pojedinačna staza dugačka je 18,28 metara, računajući od prestupne linije do prvog čunja, a široka je 1,07 metara.

Podloga po kojoj se baca kugla napravljena je od drvenih ili sintetičkih materijala i obično se sastoji od 39 uklopljenih tabli. Staza je označena markerima i strelicama koje pomažu igraču da odredi pravac kojim će kugla ići. Staza je oivičena kanalima koji odvode kuglu.

Rekviziti i oprema za igranje

 

Standardni rekviziti u toku igre podrazumevaju kuglu i čunjeve. Opciono igrači mogu koristiti i opremu koja se sastoji od posebnih cipela, rukavicu, krpicu za brisanje kugle i naravno sopstvenu kuglu.

Dimenzije svakog čunja su 38,1 cm za visinu i 11,4 cm za širinu (širina „stomaka“ čunja) a težina je oko 1,5 kg. Kugla mora imati glatku površinu i njena težina ne sme biti veća od 7,2 kg (Igrač bira težinu koja mu odgovara). Ima tri rupe koje služe za prihvatanje pri bacanju.

Istorija kuglanja

 

1930. britanski arheološki tim pronašao je primitivnu verziju čunjeva i kugli u iskopinama u Egiptu. Svoj pronalazak datirali su kao 5000 godina star. Sa druge strane neki naučnici osporavaju ovo otkriće i smeštaju poreklo kuglanja u Nemačku negde oko 300. godine nove ere.

Prvi pisani tragovi o ovoj igri potiču iz 1366. kada je Kralj Edvard III zabranio svojim vojnicima da gube vreme igrajući se umesto da vežbaju streljaštvo.

Colosseum Bowling Centar

U prijatnom ambijentu Colosseum Bowling Centra očekuje Vas zabava potpuno nove vrste. Bilo da slavite rodjendan ili se opuštate sa prijateljima i porodicom kroz igru, ili za potrebe svoje firme organizujete takmičenje, kapaciteti naše kuglane stoje Vam na raspolaganju.

Colosseum SMS Zona

Da li želite da postanete član Colosseum Bowling Centra? Želite da putem SMS-a dobijate važna obaveštenja o našim promocijama, akcijama, ponudama i popustima? Da? Onda pogledajte detaljnije kako da se i Vi pridružite prijateljima našeg Centra. Opširnije...

Pozovite nas

Colosseum Bowling Centar nalazi se u Zemunu u neposrednoj blizini stadiona fudbalskog kluba "Zemun" i nedaleko od hotela "Zlatnik". Za naše posetioce obezbedili smo parking mesta.

Dobanovačka 56
11080 Beograd (Zemun), Srbija
Telefon: +381 (11) 316 54 03
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: www.colosseumbowling.com

Za detaljnije kontakt informacije posetite stranicu Kontakt