Saveti za kuglanje
Pon-Pet 15h - 00h / Sub-Ned 12h - 00h
065.388.88.88

Saveti za kuglanje

ZABAVA ZA SVE

Bez obzira da li ste stariji ili mladji, pripadate jačem ili nežnijem polu, sportista ili rekreativac, nema šanse da ne uživate u dobroj partiji kuglanja.

Kuglanje se preporučuje svima od 7 do 77 godina, podjednako mušakrcima i ženama iako je mala prednost u korist jačeg pola. Oni, naime, mogu snažnije da bace kuglu i izazovu jaču rotaciju. Ovaj sport se preporučuje svima za opuštanje protiv napornog stresnog radnog dana. Medju rekreatvcima je sve više i obolelih od dijabetesa kojima se kuglanje posebno preporučuje.

JAČANJE UMA I KONCENTRACIJE

"Kako biste savladali osnovnu veštinu, potrebno je svega par treninga, a vremenom, kordinacija pokreta postaje sve bolja. Preporučuje se dva sata treninga, u proseku, dva do tri puta nedeljno. Jačanje uma, koncentracije, kordinacije pokreta, timskog duha, samo su neke od pozitivnih strana ovog sporta. Jačaju se i mišići ruku, nogu, ledjni i trbušni mišići" - Goran Balać, direktor Colosseum Bowling Centra.

ŠTA JE BOWLING?

Razlika izmedju kuglanja i bowlinga je u tehnici, u konstrukciji staze, bodovanju, kuglama. Zavisno od fizičke konstitucije preporučuju se lakše i teže kugle.

PRAVILA SU JASNA

Cilj igre je da bacimo, zakotrljamo bowling kuglu po stazi i da pri tome kuglom oborimo 10 kegli koje stoje na drugom kraju staze. Kegle su postavljene u obliku trougla, sa jednom kuglom u prvom redu (gledano prema igraču), dve u drugom, tri u trećem i četiri u zadnjem redu.

ODABIR KUGLE

Kugle su različite težine (težina kugle je uvek označena na kugli, što je veći broj, kugla je teža). Izaberite težinu kugle koju možete držati sa lakoćom. Kada birate kuglu, palac se mora udobno prilagoditi rupi za palac. Palac s lakoćom morate izvući odnosno uvući u rupu.

BOWLING CIPELE

Svaki igrač ukoliko nema svoje, adekvatne, može da iznajmi cipele u svakom bowling centru. Bowling cipele imaju posebne djonove od kože, koji omogućuju blago klizanje na zaletištu kada igrate bowling. Isto tako štite zaletište staze od oštećenja koja bismo prouzrokovali običnim cipelama.

Pocetni polozaj

 

Pravilan početni položaj je cetiri i po koraka od linije prestupa - Foul line. Postavite se iza crte prestupa i odredite pravilnu razdaljinu za početni položaj.

Budite opušteni, noge su elastične, težina tela je na levoj nozi (desna za levoruke). Kuglu držite u dlanu ruke za izbacivanje i poduprite je drugom rukom.
Kuglu držimo lagodno i opušteno. Kuglu držimo na boku, u srednjoj visini tela.

Pogled imamo usmeren u ciljnu tačku na stazi. Telo pripremamo na prvi korak, koji izvodimo bez napora i žurbe.

Drzanje kugle

 

Neka vaš dlan sve vreme bude zategnut, dok zamahujete rukom sa kuglom, sve do kraja izbacivanje kugle.

Palac bi prilikom izbacivanja kugle trebalo okrenuti nagore. Obraćajte pažnju na ruku sa kuglom za sve vreme izbacivanja, a posebno na dlan; kod opuštenog dlana bacanje kugle je manje precizno. Slobodnu ruku koristite za ravnotežu.

Kuglu uhvatimo za rupe prvim zglobovima prstiju (palac, srednji i domali prst). Budite pažljivi da kugla dobro nalegne u dlan. Dlan ruke je uvek ispod kugle.

Bacanje kugle

 

Klizeći korak levom nogom, koja je u blagom čučnju (desnom za levoruke), ruka koja prati kuglu je istegnuta nagore, karlica je u niskom položaju.

Kada ste ispustili kuglu, nastavite sa zamahom vaše ruke. Neka ceo proces izbacivanja kugle bude opušten i pre svega tečan.
Uskladite zamah Vaše ruke s hodom tako da kugla napusti Vašu ruku kada levom nogom dokližete do linije prestupa (za levoruke desna noga).

Kuglu ispuštate na stazu, preko linije prestupa. Pogled imamo usmeren u ciljnu tačku (strelicu) sve dok je kugla ne "pregazi".

raspored cunjeva

Sportski bonton

Na zaletištima ne treba da bude gužva, izlazi samo igrač koji je na redu i po zavšetku, vraća se u svoj separe kako se ne bi remetila koncentracija drugih ljuudi koji igraju.

Colosseum Bowling Centar

U prijatnom ambijentu Colosseum Bowling Centra očekuje Vas zabava potpuno nove vrste. Bilo da slavite rodjendan ili se opuštate sa prijateljima i porodicom kroz igru, ili za potrebe svoje firme organizujete takmičenje, kapaciteti naše kuglane stoje Vam na raspolaganju.

Colosseum SMS Zona

Da li želite da postanete član Colosseum Bowling Centra? Želite da putem SMS-a dobijate važna obaveštenja o našim promocijama, akcijama, ponudama i popustima? Da? Onda pogledajte detaljnije kako da se i Vi pridružite prijateljima našeg Centra. Opširnije...

Pozovite nas

Colosseum Bowling Centar nalazi se u Zemunu u neposrednoj blizini stadiona fudbalskog kluba "Zemun" i nedaleko od hotela "Zlatnik". Za naše posetioce obezbedili smo parking mesta.

Dobanovačka 56
11080 Beograd (Zemun), Srbija
Telefon: +381 (11) 316 54 03
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: www.colosseumbowling.com

Za detaljnije kontakt informacije posetite stranicu Kontakt